Транспортуй цукри професійно

30.07.2019 — 10:05

Під час підрахунку врожаю аграрії вважають, що втратили певний відсоток під час посухи, певний під час високих температур, певний через шкідників. Це все вірно, але чи замислюється він, який відсоток втрачає після збору врожаю у полі?

Так само, як і ми відповідально ставимося до годування дітей, так і рослини турбуються про розвиток і живлення своїх насіння і плодів. І якщо у нас сигналом дітей про голод є крик, то у рослин це гормони: ауксини, гіберелова кислота (ГК), етилен і абсцизова кислота (АБК).

Яким чином ці гормони пов'язані в процесі транспорту поживних речовин?

Спочатку розмір насіння і плодів (далі плодоносні частини) визначається гормонами ауксином і ГК. Вони сприяють поділу клітин і їх розтягуванню, збільшуючи плодоносну частину рослин. Нестача вологи, високі температури пригнічують концентрації цих гормонів і відповідно протікання процесів клітинного ділення. За оптимальних умов, в період, коли розмір плодоносної частини досягає потрібних меж, ауксин починає виходити з неї, зумовлюючи при цьому виділення сигналів для синтезу етилену і підвищення домінантності ГК в плодоносній частині рослин. Ауксин, як плач, який повинен бути почутий матір'ю, щоб дитину нагодували.

Синтезований етилен вже в материнській тканині сигналізує клітинам, що саме час накопичувати АБК. Саме АБК як гормон зрілості транспортує цукри з листка в транспортні тканини рослин (а саме у флоему). І саме АБК відгукується на «крик» плодоносної частини про голод, перенаправляючи туди поживні речовини.

Як поживні речовини розуміють, де знаходиться пункт призначення «плід»?

Міткою для цього служить ГК. Після того як ауксин вийшов з плодоносної частини, щоб розповісти материнським тканинам про голод, ГК став домінуючим гормоном в цій частині.

Звідки беруться поживні речовини і для чого вони транспортуються?

Описаний процес в біології називається Source to Sink взаємодія. Транспорт відбувається між двома частинами: материнської і дочірньої. Тобто, материнська частина - це Source (джерело), місце, де асиміляти (поживні речовини) синтезуються. Це можуть бути як коріння, так і листя або і те, і те (як у сої). А дитина, дочірня тканина - це Sink, тканина, яка поглинає, «з'їдає» вже транспортовані поживні речовини.

Як нам допомогти материнським тканинами нагодувати дочірні?

Відповідь криється в самому початку. Все починається з виходу ауксина з дочірніх клітин. Кофакторами, які стимулюють його зростання є Бор (В) і Молібден (Мо). Додаючи їх, ми даємо матеріал для ферментів, які задіяні в синтезі ауксину.

На основі знань про цей процес був розроблений препарат Sugar Mover.

 

Підпишіться на розсилку і будьте в курсі останніх новин!