Захищай поєднуючи

30.05.2018 — 18:02

 Гербіцид – це вимушена необхідність.

На сьогоднішній день, жодне господарство, яке займається вирощуванням с-г продукції, вже не обходиться без використання засобів захисту рослин. Якщо використання фунгіцидів та інсектицидів в деяких випадках ще можна замінити біологічними препаратами, то з гербіцидами все набагато важче. Не дотримання сівозмін, не якісний обробіток грунту, безконтрольне використання гербіцидів призвело до появи стійкості у бур’янів та значній засміченості грунту. Все це включає гербіциди до списку «must have» будь якого аграрія.

Гербіциди безумовно являються надійним захистом сільськогосподарських культур від багаточисленних видів шкодочинної рослинності, що значно знижує рівень урожаю культурних рослин. Усім відомо, що бур’яни володіють більш високою конкурентністю, інтенсивним рівнем розвитку, активніше поглинають вологу та поживні речовини. Ці конкуренти на «ігровому полі», здатні знижувати урожай вирощуваних рослин від 25 до 50 %, а при сильній засміченості втрати досягають 80%. В зв’язку  із цим застосування гербіцидів стає життєво необхідним, адже від цього залежить не тільки кількість, а й якість урожаю.

 

Приховані втрати

Так, гербіциди «грають» за нашу команду! Вони забезпечують чистоту посівів, полегшують технологічні процеси вирощування і збору продукції. Але при всіх своїх позитивних якостях, гербіцидні обробки також несуть «приховані» втрати врожаю. Адже діючі речовини в складі гербіцидних препаратів проникають в клітини не тільки бур'янів, а й культурних рослин. В незалежності від рівня селективності і механізму дії негативний вплив на ВАШІ РОСЛИНИ він все одно зробить. Навіть самі селективні гербіциди завдають шкоди культурним рослинам, змушуючи їх відчувати «стрес».

 

Механізм дії стресу

Діючі речовини гербіцидів проникають в клітини рослин, та призводять до утворення активних форм кисню, тобто «вільних радикалів». Ці радикали порушують нормальну роботу клітинних структур, руйнують оболонку клітини, пошкоджують ДНК. Оксидантний стрес у свою чергу супроводжується надмірним синтезом «стресового етилену». Що діє аналогічно артеріальному тиску людини, тобто зависокий тиск так само як і занадто низький несе велику шкоду організму людини. Так само і в рослинах велика концентрація етилену, порушує активність фізіологічних процесів. В свою чергу робота усіх органів та систем рослин сповільнюється та призводить до зниження продуктивності культур. Саме в цьому полягають приховані втрати Вашого урожаю. Але занадто низька концентрація етилену також має негативний вплив. Тому важливо не повністю знищити етилен у рослин, а лише до певного рівня, тобто нейтралізувати лише «стресовий етилен».

 

 

Захищай поєднуючи

Гербіциди є засобом захисту рослин та свого роду «антибіотиком». Проте цей захист необхідно поєднати із захистом культурних рослин від самого гербіциду та стресу, який він супроводжує. Зробити це дозволить  застосування «пробіотику», що допоможе рослинному організму швидше відновитись. Але тут виникає питання, який саме препарат застосувати? Адже на ринку України існує досить велика кількість антистесантів. Тож що дійсно буде ефективним у нашому випадку? Відповідь на це складне питання можна знайти у компанії Stoller, яка має понад 50-ти річний досвід у сфері живлення та фізіології рослин. Один із продуктів компанії Stoller, антистресовий продукт Bioforge, містить у своєму складі особливу запатентовану молекулу – N,N’ диморфіл сечовину, що здатна «захоплювати» вільні радикали, тим самим запобігаючи синтезу «стресового етилену». За допомогою Bioforge рослини швидше відновлюються від стресу і таким чином втрати урожаю будуть значно меншими. Крім прямої дії на стрес, Bioforge сприяє активізації генів, що відповідають за солестійкість, жаростійкість та ін. Продукт також стимулює розвиток кореневих волосків та коренеутворення в цілому. Важливим є те, що Bioforge, так само як усі препарати Stoller сумісний із більшістю пестицидів. Це дозволяє застосовувати його в одній баковій суміші разом із засобами захисту рослин, тим самим знімаючи навантаження з техніки та суттєво зменшуючи витрати на пальне.

Крім того, Bioforge можна використовувати протягом всього періоду вегетації рослини, тим самим захищаючи її від негативного впливу стресу та зберігаючи потенціал урожайності у повному обсязі.

Компанія Stoller має безліч патентів та інноваційних продуктів, що є високотехнологічними та вдало доповнюють стандартні технології господарств.

 

Збережений урожай

Кінцевим результатом застосування будь якої технології являється отримання прибутку. Запобігаючи втратам урожаю через вплив гербіцидного стресу, можна досягти збереження урожаю у розмірі до 15%, лише за одноразового застосування Bioforge. Прикладом  застосування антистресанту на сої є ФГ «Мазуркевич» у Кіровоградській області, де використовувалась така система обробок: 1. передпосівна обробка насіння Bioforge      2 л/т, 2. позакореневе внесення Bioforge 0,5 л/га сумісно з гербіцидом, 3. перед спекою для попередження теплового стресу Bioforge 2 л/га. Збережений від стресу урожай сягав 66,7%, тобто на 8 ц більше порівняно з контролем. Результат стандартної технології господарства сягав 12 ц/га, а результат при застосуванні системи Stoller – 20 ц/га.

Таким чином, компанія  Stoller може стати Вашим надійним партнером на шляху до отримання максимальних врожаїв. Використовуючи її інноваційні препарати, Ви зможете максимально розкрити генетичний потенціал рослин, запобігти втратам урожаю та, в результаті, отримати чудовий економічний ефект!

 

 

 

Подпишитесь на рассылку и будьте в курсе последних новостей!