Спека не зможе, бо Stoller допоможе!

11.07.2018 — 10:06

Соя є надзвичайно цінною білково - олійною культурою, що відіграє важливу роль у вирішенні проблеми світового дефіциту продовольчих ресурсів.  В її насінні міститься величезна кількість повноцінних білків, жирів, крохмалю, різні  вітаміни та мінеральні речовин. Окрім того, соя має велике агротехнічне значення, адже завдяки здатності засвоювати  азот із повітря вона  не лише  забезпечує свої потреби у  даному елементі, але й залишає після себе 60-90% біологічно фіксованого азоту, доступного для наступних культур у сівозміні.

Генетичний потенціал сучасних сортів сої надзвичайно великий, проте через ряд причин, таких як не знання або не дотримання технології вирощування культури, відсутності хорошого посівного матеріалу або впливу несприятливих чинників навколишнього середовища середня врожайність сої в Україні досить низька і становить лише 2,2 т/га.

Для отримання високих врожаїв сої важливе значення також має система живлення рослин та знання критичних періодів їх споживання. Адже саме у ці етапи у рослинах відбуваються ключові фізіологічні процеси, що здатні «зрушити стрілку вагів» у більшу чи меншу сторону. Тож лише правильно керуючи живленням рослин та підтримуючи їх гормональний баланс на належному рівні можна  досягти поставлених цілей у вирощуванні культури.

Оскільки батьківщиною сої вважають Південно-Східну Азію, де переважає теплий мусонний клімат, надзвичайно важливу роль у її житті відіграють температура та зволоження.  Продуктивність  її  при вирощуванні в  умовах  понижених  температур зменшується в зв’язку з уповільненням фізіолого – біохімічних процесів (зниження інтенсивності фотосинтезу, гальмування обміну речовин і енергії в клітинах). Ці зміни суттєво впливають на закладання і формування репродуктивних органів, спричиняють морфологічні та функціональні зміни пилкових зерен, знижують їх фертильність. Головною причиною опадання квіток у сої за пониженої температури є передчасне розкриття пильників і пов’язане з цим осипання недозрілого пилку, який має низьку якість.

Перезволоження, як і посуха, негативно впливають на ріст та розвиток  рослин сої.  При надмірному зволоженні ґрунту відбувається пригнічення ростових процесів, затримується розвиток листкового апарату і дозрівання рослин, що, в свою чергу, позначається на рівні врожаю.

Найбільше  вологи соя потребує у період проростання насіння та появи сходів. Під час вегетації у рослин спостерігаються два максимуми водоспоживання. Перший – від сходів до гілкування та другий – у період цвітіння – наливу насіння. Тобто,  коли відбувається інтенсивний ріст стебла у висоту, спостерігається максимальний середньодобовий приріст площі листків і найбільш інтенсивно утворюються боби. Цей період є критичним по відношенню до вологи. Нестача її в цей час призводить до опадання бутонів, квіток і зав’язей. Посуха у фазу цвітіння може знизити врожай зерна сої на 50 % і більше.

Крім того важливим є питання оптимального забезпечення рослин елементами живлення  в критичні періоди росту й розвитку: цвітіння – формування бобів. Нестача хоча б одного із елементів призводить до абортивності квіток, зав’язей, формування малої кількості не достатньо виповненого насіння.

Підвищити стійкість рослин до підвищених температур повітря та відсутності вологи період цвітіння – формування бобів у сої можна за допомогою застосування  комбінації продуктів X-Cyte та Sugar Mover від компанії Stoller. Застосування X-Cyte додасть додаткову кількість цитокініну, для стимулювання цвітіння та утворення зав’язі. Sugar Mover містить у складі бор, молібден та сигнальні молекули, що покращують їх поглинання та засвоєння. Що в свою чергу сприяє проростанню пилку та повноцінному формуванню бобів та насіння.

Із усього  вище сказаного, випливає те, що рослини сої надзвичайно чутливі до дії несприятливих факторів навколишнього середовища. Навіть нетривалі періоди спеки, посухи або перезволоження у критичні періоди росту та розвитку можуть заподіяти непоправної шкоди рослинам. Мінімізувати їх дію та запропонувати вирішення цих проблем допоможе компанія Stoller, завдяки застосування своїх інноваційних препаратів. Тож не будьте залежними від нестабільностей погоди та отримуйте високі врожаї.

 

Подпишитесь на рассылку и будьте в курсе последних новостей!