Сієш озимі?

13.09.2018 — 12:28

Вже зараз аграрії активно готуються до посіву озимих - обробляють грунт, закуповують насіння і засоби для протруєння насіння. Саме час подумати та попередити можливі загрози та спробувати їх мінімізувати.

Усім відомо , що основними фізіологічними проблемами для озимих зернових в осінній період є:

- Недостатня кількість вологи в грунті

- Загроза вимерзання в зимовий період

Тож давайте розберемося більш детально, що це таке і як йому протидіяти, аби зберегти та примножити потенціал свого майбутнього врожаю.

Недостатня кількість вологи в грунті. Досвід останніх років показує, що відсутність вологи в грунті на період посіву та сходів озимих призводить до затримки проростання насіння. Як наслідок, ми можемо побачити, що в межах одного поля деякі рослини пшениці вже переходять до фази кущіння, коли на інших ділянках насіння тільки почали проростати. При пізньому проростанні рослини частіше піддаються хворобам і мають менші шанси для успішної перезимівлі. Нижче наведена таблиця показників запасів продуктивної вологи в грунті для озимих зернових.

На жаль, вплинути на кліматичні умови практично неможливо, проте можна піти іншим шляхом. Оскільки максимальний потенціал культури закладено саме в насінні, кожна хвилина впливу негативних факторів навколишнього середовища на рахунку, тому починати боротися за урожай потрібно ще до посіву. Найбільш дієвим способом є передпосівна обробка насіння. Обробляючи насіння завчасно, ми сприяємо активації фізіологічних процесів: швидкому проростанню, розвитку потужної кореневої системи, дружності і рівномірності сходів, підвищенню стійкості до хвороб і несприятливих факторів навколишнього середовища.

Сучасний ринок пропонує безліч варіантів мікродобрив, стимуляторів росту рослин, антистресантів і т.д. Агрономам досить важко не розгубитися в цьому різноманітті і зробити вибір на користь і справді дієвого рішення. Багато виробників позиціонують свої продукти, як потужні антистрессанти і активатори проростання насіння, проте насправді їх максимальний ефект - лише незначна корекція дефіциту елементів живлення. На відміну від конкурентів, технології Stoller дійсно стимулюють фізіологічні процеси і захищають рослини від дії факторів стресу. Нижче наведені результати використання препаратів компанії Stoller на етапі обробки озимої пщениці.

Саме тому, ми пропонуємо нашим клієнтам Bioforge, Stimulate Yield Enhancer і Fast Start, що не тільки допоможе  справитися з несприятливими факторами навколишнього середовища, але  допоможе значно підвищити показники врожайності озимої пшениці.

Загроза вимерзання в зимовий період. Успішна зимівля є запорукою формування високопродуктивного агроценозу озимої пшениці. Мінливі погодні умови, які останнім часом відзначається в осінньо-зимовий період, призводять до низької схожості насіння, поганого розвитку рослин і незадовільної перезимівлі.

Основними механізмами захисту посівів озимих в період зимівлі є проходження адаптації, що передбачає проходження багатьох фізіологічних процесів, зокрема накопичення цукрів в листках і вузлі кущення. Накопичення великої кількості цукрів (вуглеводів) в тканинах з осені дозволяє істотно знизити негативний вплив шкідливих факторів навколишнього середовища.

Під «адаптацією» маємо на увазі «загартування» рослин, яка відбувається в дві фази:

1) при денних температурах близько 8-10 ° С, і нічних - від нуля до 4 ° С; накопичені цукри практично не витрачаються на ріст рослин, ні на процеси їх дихання. Внаслідок щоденного підвищення вмісту цукрів, рослини здатні витримувати зниження температури на глибині залягання вузла кущіння до мінус 10-12 ° С.

2) при середніх температурах від нуля до мінус 5 ° С відбувається зневоднення клітин. У клітинах зменшується вміст так званої вільної води (легко замерзає) і підвищується вміст зв'язаної води (важко замерзає). Рослини стають ще більш стійкими проти низьких температур: добре загартована пшениця витримує зниження температури у вузла кущіння до мінус 18-20 ° С, озиме жито до мінус 23-24 ° С, тритикале до мінус 19-21 ° С, озимий ячмінь до мінус 14 -15 ° С.

У чому ж важливість вузлів кущіння для озимих зернових?

У вузлах кущіння зосереджені меристематичні тканини, представлені зачатками стеблових вузлів (у тому числі формуються стеблові міжвузля), і точками головного пагону і пагонів кущіння. Якщо листя вимерзло, а вузли кущіння вціліли, то з них утворюються нові пагони, здатні принести бажаний урожай. В середньому, для доброї перезимівлі озимої пшениці рівень цукрів у вузлі кущення повинен становити більше 19%; для задовільного - не менше 16%.

Рішення від Soller. Найбільш стійкими до негативних факторів перезимівлі є морозостійкі та зимостійкі сорти, висіяні в оптимальні терміни в добре підготовлений грунт, зі збалансованим режимом харчування і змістом в орному шарі грунту не менше 20-30 мм продуктивної вологи.
При таких умовах озимі культури встигають до настання зими нормально розкуститися, сформувати добре розвинену кореневу систему та вузол кущення, в якому накопичується достатня кількість цукрів (25-30% від загальної маси). Але, в цілому, настільки ідеальних умов просто не існує, тому ми повинні виходити з вже існуючих умов. Навіть якщо вони не сприяли рівномірному проростанню насіння і ефективному кущенню, рослини пшениці ще можна врятувати від вимерзання. Оптимальним рішенням у цьому випадку стане підвищення концентрації цукрів у вузлі кущення завдяки технології Nitrate Balancer, внесеної в дозуванні 1л / га.

Сподіваємось, що наведена інформація і рекомендації допоможуть Вам досягти очікуваних результатів!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подпишитесь на рассылку и будьте в курсе последних новостей!