- Структурний компонент клітинних стінок, залучений до гормональних реакцій
- Підсилює стійкість до ураження збудниками хвороб
- Сприяє рухові цукрів до плодоносних частин рослин
- Підвищує стійкість до засолення, знижує кислотність ґрунту
- Сприяє усуненню токсичності надлишкової концентрації йонів амонію, алюмінію, марганцю, заліза
- Підвищує жаростійкість рослин
- Сприяє кращому транспортуванню вуглеводів і білкових речовин, синтезу хлорофілу, росту коренів
Згідно з відношенням рослин до кальцію рослини поділяють:
- кальцієфіли (боби, нут, всі види капусти, огірки, яблука)
- кальцієфоби (люпин, кукурудза)
- нейтральні види (гарбуз)