Механізми регуляції абортування квіток у сої

27.07.2018 — 15:18

За матеріалами Makie Kokubun «Physiological Mechanisms Regulating Flower Abortion in Soybean»

 

При вирощуванні сої усі ми часто зіштовхуємося із проблемою обсипання зав’язей та бобів. Хоча рослини сої завжди добре та довго цвітуть, проте велика кількість квіток передчасно зупиняє свій розвиток (абортуються) під час вегетації рослини. За даними науковців - це близько 80 % від загальної кількості сформованих квіток та бобів.

Чому ж відбувається процеси абортації та як їм можна запобігти?

Відповідь на це питання криється у самій фізіології рослин та їх реакції на вплив факторів навколишнього середовища.

Переривання розвитку квітів та  плодів у сої, головним чином, зумовлене недостатністю або конкуруванням за сонячну енергію та поживні речовини між органами, що активно ростуть.  Зменшення кількості сонячного випромінювання (в наслідок затінення рослин у загущених посівах)  значно зменшує кількість плодів та насінин, і таким чином, і сам урожай. Зниження врожаю відбувається через зменшення кількості утворення сухої речовини або її транспорту до репродуктивних органів (квітів та бобів).

Ще одним важливим фактором, що призводить до абортування бобів сої є  нестача вологи (водний стрес) під час розвитку квіток. Це відбувається через  пригнічення фотосинтезу та зменшення кількості фотоасимілятів, що транспортуються до репродуктивних тканин.

Проте, одним із найважливіших факторів, що впливають на абортування квітів сої є доступність фітогормонів, зокрема цитокінінів. Вважається, що цитокініни відіграють життєво  важливу роль у розвитку квіток сої та є ключовими гормонами у регулюванні формування плодів.  За даними науковців  цитокініни утворюються кореневою системою і транспортуються до пагонів, де вони і залучаються  до регуляції їх розвитку. Найбільша концентрація цитокінінів у рослинах відмічається у період від початку цвітіння та до 9 днів після нього. У цей час і визначається «доля» більшості квіток – перетворитися на боби або абортуватися. А часті випадки обсипання на цій стадії виникають через зменшення кількості цитокініну у рослинах.

На сьогодні вирішення проблеми абортивності квітів цілком реальне та уже декілька років доступне для українських аграріїв у вигляді інноваційного продукту X-Cyte. Основою даного препарату є біоідентичний цитокінін, що забезпечує  активацію клітинного поділу, стимулювання процесів цвітіння, формування зав’язі та плодів. Окрім того, завдяки своєму унікальному складу X-Cyte виявляє також регуляторні функції, такі як сповільнення процесів старіння рослин, блокування вироблення абсцизової кислоти, регулювання розподілу ауксину та  елементів живлення.

Для найбільш ефективної дії внесення препарату X-Cyte необхідно розпочинати ще до початку цвітіння у дозуванні 1 л/га. Проте, у окремих випадках, таких як довготривала посуха та  екстремальні перепади температури повітря необхідним є дробне внесення X-Cyte у 2 етапи: I-й – у період бутонізації; II – й - на початку формування бобів. Таке застосування препарату забезпечить ефективний розподіл цитокініну у найбільш критичні періоди розвитку сої (цвітіння - формування бобів),  знизить відсоток абортації та  забезпечить підвищення рівня врожаю.

Гарних Вам врожаїв!

Рис. Розвиток бобів після цвітіння, (днів після розпускання перших квітів у китицях)

Подпишитесь на рассылку и будьте в курсе последних новостей!