Роль складних погодних умов при збереженні потенціалу продуктивності нуту

26.12.2018 — 17:01

Ось і надходить до завершення 2018 рік, що ознаменувався для усіх нас надзвичайно складними та непередбачуваними погодними умовами: затяжні дощі на час збирання ранніх ярих та посуха у період висіву озимих, пізня та посушлива весна, періоди злив та ураганів влітку, що чергувалися зі нестерпною спекою. Усе це випробовувало нерви аграріїв впродовж сільськогосподарського сезону. Проте і для нас - компанії "Stoller Ukraine", цей рік був надзвичайно насиченим із великою кількістю цікавих завдань та проектів. Ми мали багато звернень від фермерів із проханням допомогти у попередженні або подоланні наслідків природних катаклізмів (невирівняність сходів, наслідки граду, абортивність квіток та плодів і тп.). Такі випадки для є профільними, адже ми працюємо якраз у цьому напрямку - підтримки рослин на фізіологічному рівні, зменшенні дії факторів стресу та підвищенні реалізації генетичного потенціалу рослин природним шляхом. І цей рік не став винятком. Разом із рішеннями від аграрії отримали високі врожаї. 

збирання врожаю

Підсумовуючи результати своєї роботи за рік, ми б хотіли поділитися деякими із Вами, нашими читачами. Сьогодні хотілося розповісти про одне із наших невеликих досягнень - збереження потенціалу продуктивності нуту у складних погодних умовах Півдня України.

В останні роки ця зернобобова культура набирає стрімких обертів та стає все більш популярною серед аграріїв України як завдяки своїм посухо - та жаростійким характеристикам так і завдяки високій вартості вирощеного насіння. Проте, технологія вирощування нуту залишається "слабкою ланкою" із безліччю невідомих. Саме тому на початку 2018 року компанія спільно із "Селекційно-генетичним інститутом Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення" вирішила провести ряд дослідів із удосконалення елементів технології вирощування нуту, шляхом застосування препаратів компанії Stoller Ukraine.

Дослід був проведений на полях Селекційно-генетичного інституту у селищі Дачне, Біляївського району, Одеської області.

Для випробування було вирішено взяти один сортів Інституту та обробляти його протягом вегетації препаратами, Stimulate Yield Enhancer, X-Cyte та Sugar Mover.

Коротко розкажемо про основні переваги та функції перелічених продуктів:

  1. Bioforge - антистресовий препарат для посилення росту та збільшення стійкості рослин до дії несприятливих факторів середовища. До його складу входить унікальна сполука - диформіл сечовина, що забезпечує "захоплення" активних форм кисню, які і провокують появу стресу у рослин. Цей препарат чудово підходить як для передпосівної обробки насіння так і для внесень по листу.
  2. Stimulate Yield Enhancer - стимулятор росту рослин на основі ідеального співвідношення фітогормонів (ауксинів, цитокінінів та гібереллової кислоти), які активують ростові процеси при проростанні насіння, сприяють отриманню дружних та рівномірних сходів, покращують ріст і розвиток рослин протягом сезону.
  3. X-Cyte – регулятор росту рослин на основі цитокініну для активізації клітинного поділу, ефективного проходження процесів запилення і плодоутворення в умовах високих температур;
  4. Sugar Mover - активує рух цукрів, підвищує якісні характеристики урожаю (в основу даного препарату покладено запатентований поліамінний комплекс органічного походження Stollerʼs Technology з елементами Бором та Молібденом).

Науковцями Селекційно-генетичного інституту спільно із фахівцями Stoller були розроблені програми обробки для нуту, що включали в себе 4 обробки у ключові етапи росту та розвитку рослин. Нижче наведена схема досліду:

 

Схема досліду:

Варіант досліду / фаза обробітку

обробка насіння

5-7 листочків

бутонізація

початок формування бобів

1

Контроль

(без обробки)

-

-

-

2

Bioforge (1,5 л/т)

Bioforge (0,5 л/га) +

X-Cyte (0,5 л/га)

X-Cyte (0,5 л/га) +

Sugar Mover (1,0 л/га)

Bioforge (0,6 л/га) +

X-Cyte (0,5 л/га)

3

Stimulate (1,5 л/т)

4

Bioforge (1,0 л/т) +

Stimulate (0,75 л/т)

 

Варто зазначити, що ключовим етапом для рослин є старт - проростання насіння та початкові фази розвитку. Саме тому для нас та фахівців Інституту було надзвичайно важливим дослідити ефективність різних варіантів передпосівної обробки. Для цього було обрано два препарати: фітогормональний - Stimulate Yield Enhancer та антистресовий - Bioforge.

 

Вплив активаторів фізіологічних процесів Bioforge та Stimulate на елементи продуктивності нуту:

 

з/п

Варіант

досліду

Висота

рослин, см

Висота

прикріплення

нижнього

бобу, см

Кількість

бобів

на рослині, шт.

Кількість

насінин на

рослині, шт.

Маса

насіння з

рослини, г

Маса 100

насінин, г

1

Контроль

43,1+2,1

18,5+1,2

28,4+3,1

24,6+1,9

10,1+0,5

41,0

2

Bioforge

43,8+2,2

20,8+2,0

32,6+4,0

28,7+2,2

11,8+1,0

41,1

3

Stimulate

44,6+1,6

20,9+1,4

40,1+3,5

39,2+3,4

16,1+0,9

41,1

4

Bioforge + Stimulate

47,1+2,8

22,4+1,7

42,4+4,5

45,7+2,8

19,2+1,2

42,0

 

Як бачимо, поєднання Bioforg та Stimulate у передпосівній обробці сприяло суттєвому підвищенню показників елементів продуктивності нуту.

Особливу увагу привертає збільшення кількості насіння з однієї рослини при обробці препаратом Stimulate, яке є найбільш вираженим при сумісній обробці + Stimulate.

Щодо показників урожайності: застосування активаторів фізіологічних процесів компанії Stoller Ukraine у практичних умовах дозволяє отримати позитивний ефект у вигляді підвищення урожайності від 0,8 до 5,3 ц/га, що у фінансовому еквіваленті відповідає від 1480 до 9900 грн/га додаткового прибутку.

 

Вплив активаторів фізіологічних процесів Bioforge та Stimulate на урожайність та показники якості насіння нуту:

 

№ з/п

Варіант досліду

Урожайність, ц/га

Приріст урожаю, ц/га

Прибуток із урожаєм, тис. грн/га

1

Контроль

9,4

-

17,39

2

Bioforge

10,2

0,8

18,87 (+1,48)

3

Stimulate

12,7

3,3

23,50 (+6,11)

4

Bioforge + Stimulate

14,7

5,3

27,20 (+9,91)

 

Підсумовуючи проведені дослідження, потрібно відмітити наступне: незважаючи на складні погодні умови 2018 року, суттєвий дефіцит вологи, розповсюдження та масове ушкодження посівів шкідниками, вченими Селекційно-генетичного інституту було підтверджено позитивний ефект використання препаратів компанії Stoller Ukraine на посівах нуту. Найбільш ефективним виявилося комплексне застосування Bioforge та Stimulate Yield Enhancer, з якого було отримано найбільший приріст якісних та кількісних показників врожаю. В цьому варіанті одержано також найвищий економічний ефект – до 9,9 тис. грн/га.

Таким чином, обробка насіння та рослин, що вегетують, активаторами фізіологічних процесів компанії Stoller Ukraine є одним із високоефективних шляхів удосконалення технології вирощування нуту, підвищення його адаптаційних здатностей до умов України та підвищення показників продуктивності.

Підпишіться на розсилку і будьте в курсі останніх новин!