ЯКІСНИЙ СТАРТ - ПОЛОВИНА УСПІХУ

01.01.1970 — 00:00

Вже практично завершилися жнива. Наразі аграрії закінчують збір ранніх ярих та розпочинають  активну підготовку до нового сезону - посіву озимини (готують техніку, купують добрива, насіння, засоби захисту рослин). Недарма цей період вважають одним із ключових у всьому році, оскільки якісний старт – половина успіху майбутнього врожаю. Чи не найголовнішу роль у цьому процесі справедливо належить насінню. Адже, в народі кажуть: що посієш, те й пожнеш. Проте, ми більше зосереджені на строках сівби насіння, захисті його від хвороб та шкідників та недооцінюємо одного - вплив факторів стресу. Кожна насінина на початковому етапі має рівні можливості – генетичний потенціал. Проте, не кожній вдається його реалізувати. Що ж стає на заваді?

Потрапляючи у ґрунт, зернина зіштовхується із низкою труднощів: пошкодження (травмування) неякісно підготовлене насіннєве ложе, відсутність або надлишок вологи, різкі перепади температур тощо. Тому частина насіння втрачає значну частину енергії ще на початку свого розвитку. Як наслідок – нерівномірні сходи та невирівняний стеблостій. Здавалося б, однакове насіння і дає такий різний результат.

На жаль, вплинути на кліматичні умови практично вкрай складно, проте можна піти іншим шляхом. Оскільки найвищий потенціал культури закладений саме у насінині і він втрачається із кожною хвилиною дії навколишнього середовища, розпочинати боротися за врожай потрібно ще до сівби. Найбільш дієвим способом є передпосівна обробка насіння. Обробляючи насіння завчасно перед посівом, ми сприяємо активації фізіологічних процесів: швидкому проростанню, розвитку кореневої системи, дружності та вирівняності сходів, підвищенню стійкості до хвороб та несприятливих факторів навколишнього середовища.

Сьогодні ринок пропонує безліч варіантів мікродобрив, стимуляторів росту рослин, антистресантів, тощо. Як не розгубитися у цьому різноманітті та зробити вибір на користь дійсно необхідного насіння? Краще не покладатися на випадок та довірити цю відповідальну справу фахівцям.

Багаторічний досвід Американської компанії Stoller у сфері регулювання фізіології та живлення рослин допоможе Вашому насінню розкрити генетичний потенціал якнайповніше. Результатом довготривалих досліджень стала розробка двох препаратів для передпосівної обробки насіннєвого матеріалу, що поєднують у собі захист від стресу, активацію ростових процесів та  гормональний баланс: Bioforge та  Stimulate Yield Enhancer– «наріжні камені» повноцінного розвитку рослин.

Bioforge — це одна із найбільш інноваційних розробок компанії Stoller. Основою препарату є запатентована формула N,N’ диформіл сечовина, що застосовується для регулювання процесів стресу, спровокованих впливом чинників навколишнього середовища. Механізм дії препарату полягає у зниженні надмірного синтезу етилену та блокуванні «шкідливих» вільних радикалів, що утворюються в рослинах у відповідь на дію факторів стресу.

Застосування препарату Bioforge для передпосівної обробки є особливо необхідним в умовах нестачі ґрунтової вологи, яка останнім часом характерна для серпня-вересня, основного періоду посіву озимини. Препарат захистить оброблене насіння від дії стресу, стимулюватиме перебіг фізіологічних процесів та сприятиме стійкості молодих рослин до несприятливих чинників навколишнього середовища.

Ще одним надзвичайно дієвим знаряддям у боротьбі за врожай є препарат Stimulate Yield Enhancer. Якщо Bioforge умовно можна назвати «захистом», то Stimulate – це «атака». Оптимальне співвідношення трьох ключових гормонів: цитокініну, ауксину та гіберелової кислоти, забезпечує швидке проростання, активний ріст коренів та вегетативної маси, що сприяє формуванню більш продуктивних рослин загалом. Stimulate сприятиме нормалізації та підтриманню гормонального балансу рослин на оптимальному рівні.

Ефективність дії препаратів Bioforge та Stimulate неодноразово підтверджена результатами польових випробувань. Рішення Stoller десятиріччями застосовуються в усьому світі, а декілька років тому можливість спробувати на своїх полях отримали і українські аграрії. 

Наразі ми маємо результати цьогорічних польових випробувань комплексного застосування Bioforge  та  Stimulate на озимій пшениці.

Восени 2017 року в умовах  ПП «Оріон-Агрос» Дніпропетровської області були закладені досліди по ефективності передпосівної обробки насіння озимої пшениці комбінацією препаратів Bioforge  та  Stimulate у дозуванні 0,6 л/га + 0,6 л/га. Таке комплексне рішення сприяло появі дружних та вирівняних сходів, формуванню потужної кореневої системи та ефективному кущенню рослин. Ще на етапі вегетації, оброблені рослини випереджали у розвитку контрольні варіанти та сформували вищий рівень продуктивності.

/

Передпосівна обробка насіння:

Stimulate 0.6 л/га + Bioforge 0.6 л/га, 2018

Дані польових випробувань препаратів Stoller на полях ПП «Оріон-Агрос» Дніпропетровська обл., Царичанський р-н.

Так, урожайність на необроблених ділянках становила 42,3 ц/га у порівнянні з 51,0 ц/га у варіантах зі Stoller. Тобто, поєднання Bioforge  та  Stimulate Yield Enhancer забезпечило 20,6% приросту, що у натуральній масі становить 8,7 ц/га збереженого врожаю – результати говорять самі за себе.

Отож, розпочинайте думати про майбутній врожай уже сьогодні, використовуючи лише якісні препарати.  Адже кожна насінина, немов немовля, потребує багато уваги і підтримки. Та лише у дбайливих руках спроможна реалізувати свій потенціал. А компанія Stoller допоможе Вам у цьому.

 

Результат предпосівної обробки озимої пшениці 

ТОВ "ДРУЖБА НОВА", KERNEL

Подпишитесь на рассылку и будьте в курсе последних новостей!